Masaje Neuropatice/ dureri / blocaje

Masajul Neuropatic cunoscut si sub numele de Terapia neuromusculară (NMT) este o tehnică de masaj aplicată mușchilor specifici pentru a crește fluxul sanguin, a ușura tensiunea musculară si / sau a elibera durerea / presiunea asupra nervilor periferici. Aceasta afecțiune este cunoscută sub numele de Neuropatia periferică si perturbă funcția unuia sau mai multor nervi periferici, provocând modificări ale senzației sau funcției motorii. 

Neuropatia periferică este un termen general care descrie multe afecțiuni cauzate de deteriorarea sistemului nervos periferic, care este responsabil pentru transmiterea informațiilor senzoriale către și din sistemul nervos central. Sistemul nervos periferic este o rețea de nervi care transmite informații din creier și măduva spinării (sistemul nervos central) către întregul corp.   

Neuropatia Periferica apare ca disfuncție a unuia sau mai multor nervi, în special a sistemului nervos periferic, care este de obicei marcată de arsură sau durere, amorțeală, furnicături, slăbiciune musculară sau atrofie, este adesea degenerativă și este de obicei cauzată de leziuni, infecții, boală, medicamente, toxine in exces si/sau deficit de vitamine, probleme metabolice, moștenirea genetică. Persoanele cu neuropatie periferică experimentează, în general, durere severă și furnicături, înțepături care devin deosebit de neplăcute datorită faptului că au un caracter permanent. 

O alta cauza a neuropatiei periferice este reprezentată de traumatismele fizice, cel mai adesea accidente sau aplicarea unei presiuni constant ridicate asupra nervului care duce in final la alterarea stratului protector al nervului. 

Durerea neuropatică este o problemă importantă din cauza istoriei sale naturale complexe. Obiectivele principale ale managementului durerii neuropatice sunt detectarea cauzei de bază, definirea diagnosticului, eliminarea factorilor de risc și reducerea durerii. Gestionarea durerii neuropatice este o provocare și necesită de obicei o abordare cu mai multe fațete. Există mai multe opțiuni de tratament, atât farmacologice, cât și non-farmacologice.  

Terapiile non-farmacologice care au fost utilizate în gestionarea durerii neuropatice includ terapia de masaj și reflexoterapia, acupunctura.  

Masajul neuropatic este unul din mijloacele fizioterapeutice de tratament care poate contribui la ameliorarea până la dispariție a simptomelor si episodului dureros.  

Masajul neuropatic este un sistem de palpări structurate sau mișcări ale țesuturilor moi ale corpului. Sistemul de masaj poate include, dar nu se limitează la, tehnici precum netezirea, frământarea, alunecarea, percuția, fricțiunea, vibrațiile, compresia, întinderea pasivă sau activă în intervalul anatomic normal de mișcare; netezirea (mișcare liniștitoare, fermă sau ușoară, executată cu vârfurilor degetelor sau cu podul palmelor); frământarea (ridicarea sau ridicarea mușchilor și rularea pliurilor pielii); sau baterea (tapotament – mișcări ritmice cu degetele sau mișcări rapide scurte ale părților laterale ale mâinii). Aceste tehnici pot fi aplicate cu sau fără ajutorul unor uleiuri speciale de masaj, creme cu efect calmant, preparate de sare sau plante, masaj termic, masaj combinat cu aromaterapie sau dispozitive mecanice speciale.  

Studii clinice efectuate recent in SUA au confirmat rezultate pozitive obținute in urma aplicării masajului neuropatic in afecțiuni diferite dintre care menționăm:  

–   Dureri de spate și ameliorarea mișcărilor mai complexe  

·       Relaxarea mușchilor si nervilor care in urma stresului au ca rezultat furnicături, amorțeli și arsuri. Masarea zonei afectate are ca efect creșterea fluxului sanguin local si implicit îmbunătățirea oxigenării zonei masate. Rezultatul resimțit de pacient este senzația de ușurare la nivel local, relaxare musculară si scăderea presiunii asupra nervilor periferici. 

·       Stimularea imunității in urma acțiunii masajului asupra sistemului limfatic (sistemul natural de apărare al corpului)  

·       Creșterea flexibilității articulațiilor datorita unei mai bune oxigenări la nivel celular și a aportului crescut de substanțe nutritive în țesuturi și organe vitale, îmbunătățind circulația 

·       Diminuarea depresiei și anxietății  

·       Crește fluxul sanguin, ușurează tensiunea musculară sau eliberează durere / presiune asupra nervilor.

Cu sesiuni regulate de terapie de o oră efectuate de un terapeut profesionist de masaj, pacienții cu neuropatie pot vedea îmbunătățiri în zonele afectate odată de afectarea nervilor. De asemenea, pot experimenta o ușurare treptată de senzațiile cauzate de afectarea nervilor si de asemeni îmbunătățirea calității vieții.